TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

5 ok, hogy önnek is szüksége van ágyásszegélyre

2024.03.04

Az ágyás szegélyeknek számos előnye van a kert tervezése és karbantartása szempontjából is, azon túl, hogy széppé varázsolhatjuk velük az udvarunkat. A szegélyekkel elválasztott ágyások rendezett megjelenést adnak a kertnek, és a legtöbben ennyivel be is érik. Emellett azonban segítenek megtartani az ágyás formáját, védelmet adnak a gyomnövények ellen, és még a kertünk gondozását is egyszerűbbé tehetik. Íme, néhány meggyőző érv az ágyásszegélyek mellett.

 

Szép:

A virágágyás szegélyezése rendezettséget tükröz, függetlenül az ágyások formájától, vagy a benne lévő növények variációitól. A szegélyek egyszerűen keretbe foglalják a virágainkat.  Emellett megtartják az ágyás formáját, és meggátolják, hogy a föld szétessen és a növények elburjánozzanak az ágyáson kívül. Természetesen a szegélyek igényelnek némi karbantartást is, de ez egyben arra is jó alkalom lehet, hogy újra gondoljuk a kertünket. A szegélyekkel szépen elválasztott ágyások között pedig a kerti munka is sokkal egyszerűbb, könnyebb lesz karbantartani a kialakított kis édenkertünket.    

 

Tartás és rendezettség: A szegélyek azt is megakadályozzák, hogy a növények átterjedjenek más területre. Ahogy persze azt is, hogy a nemkívánatos gyomnövények megjelenjenek az ágyásunkban. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az ágyásszegélyekkel könnyebbé válik a különböző igényű növények tápoldatos kezelése is. Vagyis, a kertünk nem csak szemre lesz rendezettebb, hanem a kerti munkák szervezése szempontjából is.

 

Gyomok elleni védekezés: Már biztos Ön is látott olyan kertet, ahol az ágyásba töltött föld az idő múlásával egyszerűen kifolyt, az így csupasszá váló talajt pedig a természet azonnal igyekezett visszafoglalni, és a gyomnövények veszik birtokba. Viszont, ha megakadályozzuk a talaj szétesését, akkor megnehezítjük  a gyomok elterjedését is. A szegélyekkel ellátott ágyásokba ugyanis nehezebben jutnak be a nemkívánatos növények. Ha pedig az ágyásban mulcsot is használunk, akkor nem csak tovább nehezítjük a gyomnövények dolgát, de még a gyors kiszáradástól is megvédjük a földet.

 

Fizikai védelem: Arról se feledkezzünk meg, hogy még a fűnyírás is sokkal egyszerűbb lesz, mivel az ágyásszegélyek fizikailag megvédik a szeretett növényeinket az éles pengéktől. Különösen fontos lehet ez például a fiatal facsemetéknél, amiket évekig gondozunk, hogy termőre forduljanak. Melyik kerttulajdonos ne bánkódna mondjuk, ha egy szerencsétlen mozdulat miatt megsérülne a gondosan nevelgetett pár éves kis facsemetéje?

Vízgazdálkodás és esőkárok csökkentése: A szegélyek megakadályozzák, hogy az ágyás  elveszítse a formáját, így pedig sokkal könnyebb dolgunk van az önözéssel is. A talaj ugyanis csak ideig óráig tartja meg a vizet. Ha azonban a nedvesség nagy részét az ágyásban tudjuk tartani, akkor sokkal biztosabban óvhatjuk meg a növényeinket a kiszáradástól. Ahogy fentebb is említettük, érdemes valamilyen talajtakarót is használni, hogy csökkentsük a párologtatást, és megelőzzük a nagyobb esőzések okozta károkat. Az erősebb viharok ugyanis biztosan megostromolják majd az ágyásunkat, amit a szegélyek segítenek egyben tartani. A szegéllyel körül határolt, a terjeszkedésben megakadályozott, sűrűbben nővő növények is jobban ellenállnak az erős szélnek.

 

Ágyásokért látogasson el webshopunkba, vagy üzleteink bármelyikéből vigye el akár azonnal az önnek megfelelő szegélyt.

Címünk:

1171 Budapest, Pesti út 474.

2051 Biatorbágy, Szabadság út 123.

2200 Monor, Ceglédi út 44. (Google Maps-on a ceglédi út 52. alatt talál meg minket)